Verhalenvinder

OVER DE FIELDLAB 

Verhalenvinder 

Het hoofddoel van Fieldlab was om oplossingen te vinden om aarzelende lezers in het VMBO (onderbouw) te stimuleren om meer te lezen, om hun taalachterstand te verminderen, hun kennis te verbreden en hun kansen te vergroten. De eerste stap in aarzelende lezers stimuleren om meer te lezen, is om te zorgen dat ze het juiste boek in handen krijgen. Uit eerder onderzoek komt duidelijk naar voren dat autonomie in het keuzeproces centraal moet staan. Er is een hulpmiddel ontwikkeld genaamd de Verhalenvinder dat leerlingen helpt bij het kiezen van het juiste boek.

 

 

CONTACT

Het projectteam bestaat uit: 

  • Anneke Tiddens, Biblionet Groningen 
  • Caroline Heijer, Stichting Lezen 
  • Femke Manger, KB 
  • Esther Laan, NBD-Biblion 
  • Anna Botsvinie, Angi studio

Neem gerust contact op met Caroline Heijer via cheijer@lezen.nl of één van de andere projectleden als je tips of vragen hebt. 

 

UPDATES FIELDLAB

Laatste status (28-09-2023)

De afgelopen tijd is het prototype van de Verhalenvinder ontwikkeld en getest in vier fasen op 5 verschillende scholen. 
De pilot heeft aangetoond dat de zoekhulp, die de naam ‘Verhalenvinder’ kreeg, in staat is om snel, in ongeveer vijf minuten, een passend boek aan te bevelen aan vmbo-leerlingen (onderbouw). Dat is voor 80% van de leerlingen acceptabel. Het prototype de Verhalenvinder heeft 80% van de leerlingen kunnen helpen aan op maat gemaakte boekentips, mits zij doorklikten naar de titel-detailpagina. Leerlingen hebben het keuzeproces eenvoudig kunnen doorlopen en hebben de gebruiksvriendelijkheid een hoge score gegeven. De pilot is hiermee succesvol gebleken.


De ervaring met het gebruik van AI-modellen om boekgegevens te verrijken en te koppelen aan relevante selectiecriteria blijkt een realistisch en veelbelovend startpunt voor het doen van passende boekentips. Bij het doorontwikkelen van deze tool naar een definitief product is het belangrijk om het succespercentage van de boekentips te verhogen door het gebruik van een grotere, maar nog steeds bij de doelgroep passende dataset als basis te gebruiken.
Daarnaast is het advies om de te bouwen Verhalenvinder niet als los product aan te bieden maar te integreren in een platform waar leerlingen terecht kunnen voor alle zaken rondom lezen. 

Met deze conclusies heeft het projectteam het oorspronkelijk ingediende Fieldlabplan uitgevoerd. Momenteel is het team op zoek naar mensen en partijen om dit idee/prototype verder te brengen. Suggesties? Neem vooral contact op met het team! 

Copyright 2024 Innovatiebieb Sitemap | Algemene voorwaarden | Pricacybeleid