Vacature projectleider kernteam innovatie

dinsdag 5 december 2023

Voor het landelijke Kernteam Innovatie zoeken we een projectleider die ons kan ondersteunen bij onze missie: innovatie stimuleren en faciliteren binnen de openbare bibliotheeksector. Ben jij een geboren projectleider en is innovatie toevallig ook helemaal jouw ding? Dan willen we graag kennis met je maken!

 

Herken jij jezelf?

We zoeken een projectleider die georganiseerd, overtuigend, communicatief sterk en vernieuwend is. Bij voorkeur ken je de bibliotheeksector, heb je hier affiniteit mee óf ben je bereid je volledig te verdiepen in de wereld van de bibliotheeksector. 

 

Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) is het samenwerkingsverband van Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s) voor Openbare Bibliotheken in Nederland. SPN werkt samen met (landelijke) partijen en organisaties aan de versterking, vernieuwing en verduurzaming van het openbare bibliotheekwerk. Belangrijke samenwerkingspartners zijn de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en de Koninklijke Bibliotheek (KB). SPN heeft verschillende landelijke teams aan het werk, waaronder het kernteam innovatie. 

 

De bibliotheek is een plek (zowel digitaal als fysiek) waar je kunt (blijven) leren, waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar je anderen kunt ontmoeten. Die ambitie hebben de VOB, KB en SPN vastgelegd in de Landelijke Netwerkagenda. Innovatie is nodig om die ambitie te realiseren en daar draag jij dus direct aan bij. 

 

Tot de taken van het Kernteam Innovatie horen onder andere:

*het werven, (mede-)selecteren en begeleiden van Landelijke Fieldlabs (dit zijn innovatieprojecten met landelijke potentie);

*het organiseren van een jaarlijkse innovatiedag voor de sector 

*het stimuleren en professionaliseren van het innovatieklimaat van de sector 

*het in een netwerk laten samenwerken van innovatie-professionals in het land

*het communiceren over de laatste innovatie-nieuwtjes in de sector

*het ontwikkelen en beheren van innovatiebieb.nl als communicatiemiddel

 

Wat ga je precies doen als projectleider Kernteam Innovatie?

Als projectleider van het Kernteam Innovatie breng je nieuwe ideeën in, zorg je voor voortgang en waarborging van de afgesproken taken. Je schakelt met het netwerk om verbinding en het behalen van de doelen te borgen. Je zoekt en pakt nieuwe kansen om innovatie in de sector te stimuleren. Ook zorg je voor transparante communicatie met en naar de sector. Wellicht heb je zelf de communicatie skills om dit op te pakken. Zo niet, dan kan je eventueel ondersteund worden door een communicatieprofessional. Afhankelijk hiervan zullen de uren in overleg worden bepaald. 

Je hebt inhoudelijk kennis over iteratieve methoden van innoveren, zoals Lean Startup en Design Thinking en deze pas je toe door innovatie-teams te coachen en begeleiden. Zo help je team aannames boven water te krijgen, probleem-interviews te houden en experimenten zorgvuldig op te zetten. Je bent scherp op de uitkomsten van validatie en daagt teams uit hun idee hierop aan te passen. In de sector ontstaat innovatie vaak vanuit een opdracht vanuit de overheid of subsidies. Soms beperkt dit de bewegingsruimte. Hier weet jij wel raad mee! 

Ook werk je aan het kernteam zelf. Een vakkundig en divers team met voldoende deelnemers helpt de doelen te bereiken. 

Het stakeholderveld is complex. Je weet snel de verbinding aan te gaan met partijen en de belangen scherp te krijgen. Je kan hierin makkelijk op verschillende niveaus schakelen. 

 

Wat verwachten we van je?

 • Je beschikt over kennis over en ervaring met innovatiemethoden, hebt sterke communicatieve vaardigheden, kunt overzicht houden en structuur aanbrengen en komt je afspraken na. Je hebt de vaardigheden om mensen te overtuigen, te begeleiden en op nieuwe ideeën te brengen.  

 • Je bent enthousiast, geeft energie en maakt makkelijk verbinding. Je bent analytisch, doelgericht en goed in stakeholdermanagement. Jij loopt voor de troepen uit, maar bent ook bereid af en toe een stap terug te doen om de rest mee te krijgen.   

 • Je hebt een HBO/WO werk- en denkniveau en ervaring met het leiden van teams of projecten. 

 • Marketing- en communicatie-vaardigheden zoals het creëren van content (visueel en tekst) en het beheren van een website en social media kanalen zijn een pré. 

 • Ervaring en een netwerk in de sector zijn een pré. Affiniteit met de sector is een must. 

 • Je bent beschikbaar voor deze rol vanaf uiterlijk februari/maart 2024. 

 

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een uitdagende baan of rol met veel ruimte om zelfstandig te werken. 

 • Je kan deze rol eventueel ook combineren met je parttime baan in de sector of je bent beschikbaar als ZZP'er voor een langere periode. We staan open voor meerdere soorten constructies. 

 • Je krijgt een rol waarin je echt kunt bijdragen aan een mooie sector in ontwikkeling met veel maatschappelijke waarde.

 • Het gaat om een functie van 16-24 uur, afhankelijk van de taken die je zelf oppakt of waar andere ondersteuning voor nodig is. 

 • De functie is ingedeeld in schaal 11 van de CAO Openbare Bibliotheken (tussen € 4.451 en € 5.763 per maand voor 36 uur per week), afhankelijk van kennis en ervaring. Je krijgt een jaarcontract, met uitzicht op een jaar verlenging.

 • Er is ruimte voor een warme overdracht in samenwerking met de huidige projectleider. 

 

Kom jij het Kernteam Innovatie versterken?

Heb je interesse in deze uitdagende functie, laat het ons dan weten. Je kan een CV en motivatiebrief sturen, maar voel je ook vrij om een andere vorm te vinden om je interesse kenbaar te maken. Zorg er in ieder geval voor dat we een goed beeld krijgen van wie je bent en wat je zou kunnen bijdragen in de rol van Projectleider Kernteam Innovatie. 

Stuur je reactie naar Milou van Elburg (Projectleider Kernteam Innovatie a.i.) via milou.vanelburg@stichtingspn.nl voor 6 januari 2024. Wil je eerst meer informatie, neem dan gerust contact op (tijdens de kerstvakantie beperkt bereikbaar). 

 

Op 9 januari hoor je of je bent uitgenodigd om met de selectiecommissie in gesprek te gaan. De gesprekken zullen plaatsvinden op 15 januari. Reserveer dit vast in je agenda. Zijn er op 15 januari tijdstippen dat je echt niet kan? Laat dit ons dan gelijk met je interesse weten. 

 

We kijken uit naar je reactie!

Copyright 2024 Innovatiebieb Sitemap | Algemene voorwaarden | Pricacybeleid