Verfijnen

Resultaten

Contactinformatie
Bibliotheek Purmerend
Purmerend

Wil Bosman
M 0630491078
E wbosman@bibliotheekwaterland.nl

Doelgroepen
 • ouders / verzorgers
 • studenten HBO
 • studenten WO
 • Vanaf 18 jaar (18+)
 • Vanaf 65 jaar (65+)

Programmalijnen
 • Verandering en verbreding van de klassieke bibliotheek
 • Digitale bibliotheek

Innovatiefase
 • geïmplementeerd en toegepast op meerdere locaties

Evaluatievorm
 • evaluatieverslag

Project overnamemogelijkheid
 • onbekend

BiebApp

De BiebApp is een app waarmee de gebruiker zonder lidmaatschap via zijn telefoon materialen uit de bibliotheek kan lenen en per uitlening betalen. Je kunt lenen zonder abonnement!

Met de BiebApp richten we ons op verschillende doelgroepen.
- Jongeren en studenten die geen lid meer zijn van de bibliotheek. Ze willen best af en toe een boek lenen maar sluiten liever geen jaarabonnement af.
- Aan potentiële afhakers die aangeven dat ze hun abonnement willen opzeggen wordt de BiebApp als alternatief aangeboden.
- Volwassenen die minder frequent gebruik maken van de bibliotheek.
Voor deze doelgroepen is de BiebApp ideaal. Bovendien kun je tegenwoordig alles regelen met je telefoon. Als bibliotheek wil je wel meegaan in deze ontwikkeling!

Na het downloaden van de BiebApp maakt de gebruiker een webaccount aan. Hiermee kunnen direct materialen worden geleend.
Met de BiebApp kun je via je smartphone lenen en betaal je per uitlening. Niet voor een abonnement.


Doel innovatieproject

Het bieden van een laagdrempelige mogelijkheid voor mensen die incidenteel materialen willen lenen, maar geen ‘langdurig’ abonnement willen afsluiten. In de huidige maatschappij is de smartphone onmisbaar geworden. Met de BiebApp komen deze twee ontwikkelingen bij elkaar.
Het aantal betalende leden van de bibliotheek loopt terug. Met de BiebApp gaan we dit tij keren!


Startjaar innovatie
 • 2017

Toelichting innovatiefase

De BiebApp is in 2017 als pilot getest met een testpanel. Vanaf 1 februari 2018 was de eerste versie van de BiebApp te downloaden in de appstores en te gebruiken bij de vestigingen van de bibliotheek Waterland.
In 2018 en begin 2019 is de API gerealiseerd door HKA waardoor de BiebApp ook te gebruiken is door andere Wise bibliotheken. In de tweede helft van 2019 zullen geïnteresseerde bibliotheken met het Wise systeem via Probiblio worden aangesloten op de BiebApp.


Aanpak project

De interesse vanuit de bibliotheken voor de BiebApp is groot. Op basis hiervan en de ervaringen met de BiebApp in de bibliotheek Waterland denken we dat de app potentie heeft om ook in andere bibliotheken een succes te worden.

In 2019 is Probiblio begonnen met het aansluiten van de eigen Wise bibliotheken.
Daarna zal gekeken worden hoe de andere bibliotheeksystemen gekoppeld kunnen worden aan de BiebApp.


Samenwerkingspartners overig

OCLC/HKA voor het ontwikkelen van de API
2CoolMonkeys als app-bouwer
Probiblio


Resultaat

Als eindresultaat streven we ernaar dat alle bibliotheken van Nederland de BiebApp in hun werkgebied kunnen aanbieden.Evaluatie toelichting

Het gebruik van de BiebApp is meetbaar, zowel in aantal accounts als uitleningen via het bibliotheeksysteem. Dit wordt de basis van het evaluatieverslag.Toelichting overnamemogelijkheid

De voorwaarden voor gebruik van de BiebApp door andere bibliotheken worden in de loop van 2019 uitgewerkt.Handleiding (link)
FAQ gebruik BiebApp

Toolkit
BiebApp flyer

Film (link)
Promotiefilm BiebApp